Stavrofores - miere, polen si laptisor de matca

Mierea este cel mai cunoscut si mai consumat produs apicol, atat pentru proprietatile sale terapeutice cat si ca un foarte bun si sanatos “dulce”. Laptisorul de matca, polenul, propolisul, veninul sunt alte minuni pe care albinele le produc si care aduc sanatate oamenilor. Aflati mai multe despre “hrana vie” a albinelor, despre proprietatile medicinale si faceti un pas catre sanatatea dvs. - introduceti produsele apicole in dieta zilnica.





Mierea


Fiul meu, mananca miere, caci e buna si un fagure de miere este dulce gurii tale.” (Pildele lui Solomon, 24,13)

Mierea este unul din cei mai vechi indulcitori cunoscuti de om. Dovezi scrise ale utilizarii ei dateaza de aproape 1000 de ani, ea fiind utilizata de popoarele antice cu si mai mult timp in urma ca si aliment, dar si in medicina.

Mierea este un produs complet natural, iar mierea bruta poate fi utilizata direct din faguri, asa cum se gaseste in acestia. Ea reprezinta un aliment deosebit de placut, hranitor, cu mare valoare biologica si calorica. Este un produs usor asimilabil, intrucat albinele, prin procesul biochimic de invertire, au transformat zaharoza in cei doi componenti ai sai, in glucoza si fructoza. Mierea contine peste 200 de substante in compozitie, incluzand glucide, apa, proteine, vitamine, minerale, enzime, flavonoide, acizi fenolici, compusi volatili si altele. Principalii constituenti ai mierii sunt totusi apa, glucoza, fructoza, maltoza, zaharoza, elementele minerale si proteinele.

Citeste despre compozitia chimica a mierii »

« Inapoi



Polenul


Polenul de albine este un produs foarte valoros al stupului, fiind considerat un supliment alimentar deosebit de complex si bogat in principii active, pus la dispozitia omului de catre natura. Este foarte solicitat in dietetica si terapeutica, datorita bogatiei de nutrienti, alaturi de un continut bogat de compusi biologic activi, in special antioxidanti

Acest produs este obtinut prin colectarea de catre albine a milioane de granule de polen floral, carora le adauga nectar sau miere regurcitata si saliva bogata in enzime.


UTILIZARE:


- in regim obisnuit de viata, pentru intretinere:
- copii sub un an : 2-5 g/zi
- copii 1-10 ani: 5-10 g/zi
- peste 10 ani: 10-30g/zi
Pentru fetite, femei si sportivi este recomandata asocierea cu laptisor de matca (preferabil crud)
- in regim de suprasolicitare cantitatile pot fi semnificativ mai mari.
- pentru sportivi si persoane cu probleme de sanatate: dupa sfatul unui medic apiterapeut.

Citeste despre proprietatile polenului »

« Inapoi



Laptisorul de matca


Laptisorul de matca este unul dintre cele mai importante produse apicole. El reprezinta o secretie a glandelor hipofaringiene ale albinelor lucratoare tinere ce este plasat in celulele matcii ca hrana pentru larvele de matca. Este numit laptisor de matca deoarece este hrana exclusiva a larvelor de matca, in contrast cu hrana pentru albinele lucratoare sau pentru trantori, care este o hrana pentru puiet. Hrana pentru puiet este initial similara cu laptisorul de matca, dar apoi este modificata incepand cu ziua a 4-a (a vietii larvelor) prin adaugarea de miere si de polen.

Ca aliment, laptisorul de matca este extrem de important pentru colonia de albine, dar el are si alte proprietati, nu numai cele legate de nutritie, fiind si un puternic produs antiviral si antibacterian.


UTILIZARE:

Laptisorul de matca are un rol important legat de principala functie a matcii: acela de a produce atatea oua cate sunt posibile si necesare, in armonie cu conditiile interne si externe ale stupului. Pentru a produce o mare cantitate de oua, matca are nevoie ca sistemele genital si endocrin sa fie puternice. Deoarece matca consuma aproape in exclusivitate laptisor de matca, putem deduce ca acest laptisor de matca trebuie sa contina substantecare stimuleaza in mod direct sau indirect aceste importante sisteme.

Daca suntem de acord cu principiul general ca celulele vii si organismele au nevoi asemanatoare, putem accepta faptul ca, general vorbind, ce este bun pentru plante si albine este bun si pentru oameni, vom accepta mai usor faptul ca laptisorul de matca atunci cand este administrat la oameni poate avea efecte legate de sistemele sexual, genital, endocrin si nu numai.

- in regim obisnuit de viata (suficient 5–7 zile pe luna)
- copii sub un an: 0,1-0,5 g/zi
- copii 1-10 ani: 0,5-1 g/zi
- intre 10-20 ani: 1-2 g/zi
- peste 20 ani: 1-3 g/zi

Pentru baieti, barbati si sportivi este recomandata asocierea cu polen (preferabil crud), pentru imbunatatirea efectelor armonizatoare. - in regim de suprasolicitare cantitatile pot fi semnificativ mai mari ; - pentru sportivi si persoane cu probleme de sanatate: dupa sfatul unui medic apiterapeut

Citeste despre proprietatile laptisorului de matca »

« Inapoi



Propolisul


Propolisul, a carui utilizare in medicina traditionala isi are originea in cultura medicala a Greciei , Egiptului, si Asiriei antice, este un amestec de substante cu activitate biologica, ceara si secretii ale albinelor melifere. Utilizarile traditionale (tratamentul absceselor, vindecarea ranilor, reducerea formatiunilor tumorale superficiale, mumificari, etc.), au fost completate in timp cu alte utilizari – cu limitarile care survin la aproape toate produsele de origine naturala – lipsa studiilor clinice stiintific fundamentate.


UTILIZARE:

1.Uz intern: In regim obisnuit de viata, toamna si primavara pentru intarirea imunitatii, cure interne de 3-4 saptamani, astfel:
-adulti: 2x1 ml/zi;
-copii sub 14 ani: 2x0,5-1 ml/zi;
-copii sub 3 ani: 1 picatura/Kg corp/zi, administrata in 2 prize
Tinctura de propolis se administreaza amestecata cu miere de albine sau picurata pe tarate de grau (zahar brut, paine, biscuti), dimineata si seara, pe stomacul gol

Pentru persoane cu probleme de sanatate: dozele se majoreaza dupa indicatiile unui medic apifitoterapeut

2.Uz extern: dezinfectant, cicatrizant; apa de gura: clatire cu solutie de 20-30 picaturi tinctura la 20-30 ml apa (utila si in parodontoze).

Citeste despre componentele Propolisului »

« Inapoi



Apilarnilul





Veninul de albine


© copyright Stavrofores SRL 2011. Toate drepturile rezervate